Min far hade i många år en stående käpphäst som han drog fram när humöret föll sig rätt. Det var inte en bokstavlig käpphäst men det var ett ämne som stöttes och blöttes rätt frekvent i kanske ett decennium eller mer.
Käpphästen kunde summeras med beskrivningen ”hur man bäst målar en flaggstång” och var just detta. Han kunde fundera över bästa sättet att måla den flaggstång i trä som stod på mina föräldrars (dvs hans) gård.
I många år red han denna käpphäst, vanligtvis vid olika familjeträffar eller när man grillade. Han funderade på alla varianter, huruvida man skulle hyra en skylift och måla den där den stod, eller om det var möjligt att vika ner den, eller nån av de många mer eller mindre vilda idéer som infann sig.
Flaggstången i fråga var gjord av trä och hade stått på gården sen innan mina föräldrar köpt huset. Den hade varit i rejält behov av målning många år innan min far låste sig vid detta ämne.
Det här blev lite av ett pågående skämt kring min far. Jag brukade emellanåt föreslå vilda saker som att t.ex. sprutmåla den med en brandslang eller hyra de sju små dvärgarna. Icke desto mindre blev flaggstången aldrig målad.
Åtminstone tills jag besökte mina föräldrar en sommar och den låg nerplockad, relativt nymålad och höll på att torka. Till sist hade faderskapet tröttnat på sin käpphäst, tagit ur sprinten i botten av fästet och vikt ner träflaggstången samt målat det. Lite senare vek han upp den igen och sen stod den nymålad.
Epilogen till historien är dock det som gör den lite mer komisk: Nåt år eller två efter att den blivit målad kom det en ordentlig storm till mina föräldrars by och knäckte flaggstången bortom räddning. Den ironiska humorn i det hela är svår att missa.