Bensinmacken

Alltså, det är ganska fascinerande att fundera över bensinmackens utveckling de senaste 20-25 åren. Ett tidigare minne handlade om Taxikiosken. En annan lokal konkurrent om ungdomars uppmärksamhet var Statoil-macken.

Det är fascinerande hur mycket bensinmackarna har utvecklats. Jag minns inte mycket av den lokala Statoil (dåvarande BP) innan omkring 1997 nån gång, på ett ungefär. Allting innan dess är nåt slags brun sammanfattning av en typisk svensk mack där halva var en typisk liten butik som sålde motorolja och vindrutetorkare, och den andra halvan var en bilverkstad.

Omkring 1996-1997 inleddes den stora omvandlingen. Första steget var att macken började sälja det som idag anses som hundra procent standard på vilken mack som helst: Korvar.

Som allmänt datornördande tonåring spenderade jag många timmar i en lokal inte långt från macken. Åtskilliga mängder med sötad läskedryck och saltade tilltugg inhandlades där och när korvarna gjorde sitt intåg började även dessa konsumeras. Det var nytt, det var spännande.

Det fanns en hel del grumsande dock om korvarna. Processen med att göra en korv åt varje kund hade ansenligt saktat ned processen med att köpa de klassiska tilltuggen, ansåg några bekanta.

När jag nu tittar i backspegeln är det en fascinerande metamorfos som bensinmacken har genomgått de senaste 20 åren. Från att vara oljiga små hak som sålde biltillbehör och blygsamma mängder godis, oftast kombinerat med en bilverkstad – till att vara koncentrerade shoppingcenter som huvudsakligen säljer mat, kaffe och olika tillbehör till föraren snarare än bilen.

I praktiken är det enda som är kvar av macken för 20 år sen det faktum att den säljer flytande drivmedel till fordonen också. På de flesta andra fronter är den helt förändrad även om den i grunden kvarstår.

Häromveckan var jag in på en mack som satte tankarna kring det här inlägget i rullning. Det var den renaste, mest designade mack jag hittills sett. Svart kakelgolv, minimalistisk inredning. En kaffebar med fem sorters kaffe. Varma såväl som kalla tilltugg, från olika delikatesskorvar till glassar, godis och annat. Det var en mack som helt skilde sig från de oljiga skjul som fanns för 20-25 år sen.

Det kändes som en mack från framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *