Döda nycklar

Jag har en nyckelknippa som är väldigt viktig för mig. Det är inte så svårt att förstå varför den är viktig, den har nyckeln till min bostad osv på sig. Den har även två döda nycklar.

Vad är en död nyckel? Det är en nyckel som går till nånting som inte längre existerar eller har relevans för mig. Jag har en tendens att ofta låta döda nycklar sitta kvar onödigt länge innan jag rensar bort dem, vanligtvis för att de har nåt slags affektionsvärde eller påminner mig om nånting svunnet.

Den ena av de två döda nycklarna jag har går till låset på en cykel som jag för flera år sen övergav. Det var en cykel jag köpte 2004 och som i nästan tio år transporterade mig runt Umeå. Jag tog inte speciellt väl hand om den, och efter några år var den i så dåligt skick att den helt dömdes ut. Jag tror att jag övergav den omkring 2011.

Jag skäms en smula för att jag faktiskt bokstavligen övergav den. Sista gången jag såg den stod den precis där jag lämnat den flera år tidigare, och om ingen har insett att den är fullständigt värdelös och forslat bort den skulle jag tro att den fortfarande står kvar där.

Den andra nyckeln går till ett hänglås som fungerade som lås till ett förråd jag inte längre har tillgång till. Jag vet på ett ungefär var låset är men jag är inte säker på att det finns där och oavsett vilket vet jag inte om jag nånsin igen kommer att använda det.

Döda nycklar är för mig en påminnelse om att saker ändras, både till det bättre och det sämre. En död nyckel är också en källa till både positiv och negativ nostalgi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *